Click & Kook

Het projekt Click & Kook is op dit moment ons meest ambitieuze projekt.

Het gaat over het uitbrengen van een digitaal kookboek (feitelijk een serie van 4 kookboeken) voor de volgende doelgroepen:

  • Jongeren die school gaan/geleerd hebben op een praktijkschool.
  • Afasie-patiënten die -vanwege hun aandoening- het verbinden van woorden en beelden slecht kunnen overzien.
  • Studenten die op kamers gaan wonen en voor zich zelf gaan koken maar geen idee hebben waar te beginnen.  
  • Mensen die net hun partner hebben verloren en -omdat ze dat nog nooit gedaan hebben- geen idee hebben hoe soep te maken, kip te stoven, boerenkool te maken.
  • Mensen met dyslexie (woordblindheid)
  • en anderen

Al deze groepen hebben moeite met 'standaard' kookboeken, waarin weliswaar alle boodschappen en alle kookinstrukties worden vermeld, maar waarin vaak vergeten wordt dat het kookproces zelf ook belangrijk is. Het kookproces leidt van ingrediënten, via een bereidingswijze tot een eindprodukt. Dit kookproces van ui tot uiensoep, van aardappel tot frites, van ei tot omelet wordt niet in plaatjes getoond. Slechts het eindresultaat komt in beeld.

Click & Kook breekt met deze traditie en brengt, in één foto, het gehele bereidingsproces in beeld. Zie het volgende voorbeeld:

Het recept (witlof met ham en kaas gegratineerd) toont (met de klok mee) linksonder de ingrediënten, bovenin de toe te voegen hoeveelheid water, rechtsboven de bereidingsmethode (in dit geval koken) en beneden het eindprodukt.  

Click & Kook is (voorzover bekend) het enige programma ter wereld dat met dit idee de markt is opgegaan.

Het projekt Click & Kook geeft honderden recepten, verdeeld over 4 afzonderlijke uitgaven, op een manier die tot nu toe als uniek kan worden beschouwd. Bedenk: de doelgroepen zijn niet tot nauwelijks in staat tot het zelfstandig ordenen van het kookproces, zijn niet in staat tot heen-en-weer bladeren in een kookboek als ze een menu willen samenstellen, zijn niet gewend aan moeilijk kookjargon, zijn soms/vaak dyslektisch, willen wel, maar met 'standaard' kookboeken kunnen ze niks. 

Het betreft hier dan ook met opzet een digitaal kookboek, waarin de mogelijkheid wordt geboden om (maximaal) 4 gerechten te selekteren en deze te printen op één pagina A4. Dus als het kookproces start is er geen noodzaak meer om te bladeren. Er is slechts één A4 nodig voor het gehele menu. Zie het volgende voorbeeld waarin een voorbeeldmenu, bestaande uit 4 gerechten:


       


Alle recepten zijn gesteld in taal die (vrijwel) iedereen begrijpt.

Alle recepten zijn één-persoonsmaaltijden. Voor twee personen is het slechts nodig om de hoeveelheden te verdubbelen (behalve de kooktijd).

De gerechten staan in volgorde van kooktijd, te beginnen met de langste kooktijd. De gebruiker begint met het eerst geprinte gerecht (langste kooktijd) en gaat verder met de rest.

Het meest aansprekende element van de receptuur is de foto die bij elk recept staat afgebeeld. Niet het standaard-plaatje met alleen een eindprodukt, maar een proces-in-beeld dat start bij de ingrediënten en (met de klok mee) het kookproces in beeld brengt en eindigt met het eindprodukt.

Bij een selektie van meerdere recepten, worden deze automatisch geordend op basis van de benodigde bereidingstijd. Zie het bovenstaande voorbeeld, waar de (kip)drumstick een bereidingstijd kent van 40 minuten, de aardappelblokjes 15 minuten tijd vergen, de broccolli 10 minuten, gevolgd door het laatste gerecht dat de minste tijd vergt.

De reeks, zoals tot nu toe gepland, is getiteld Click & Kook en bestaat uit de volgende 4 delen met gemiddeld 70 recepten per deel:

  • Deel 1 Basisgerechten keuze uit de hollandse keuken. Zoals groenten, vis, vlees, aardappeltjes, soepen en sauzen.
  • Deel 2 Buitenlandse gerechten keuze uit de internationale keuken. Van pizza, tot roti, nasi, goulash, taco’s, loempiatjes  en meer.
  • Deel 3 Brood, koekjes, taart en toetjes van oliebol tot appeltaart, van brownies bakken tot een slagroomtaart.
  • Deel 4 Hapjes en snacks voor feestjes Van zalmrolletjes tot ......... 

Wil je zien hoe Click & Kook werkt? 

ClickenKook Democlick in het plaatje links. In youtube kies schermvullend weergeven.

Alle recepten zijn, gebaseerd op het principe zelfwerkzaamheid. De recepten zijn jarenlang (25 jaar) met succes getest op de eerder vermelde doelgroepen. 

Binnenkort verwachten wij een samenwerking met een uitgever. Nadere berichten worden op de website van Click & Kook (www.clickenkook.nl) gepubliceerd.

Vergeet ons niet, maar maak meteen een bookmark aan!